r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurosceptici weer op weg naar EU-fractie

maandag 20 oktober 2014, 19:09
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Eurosceptici in het Europees Parlement liggen op koers om opnieuw een fractie te vormen in het Europees Parlement. Een Pool sluit zich aan bij Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD), een groep afgevaardigden die vooral bestaat uit de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Beweging Vijf Sterren van Beppe Grillo. ,,De EVDD-fractie is dan ook terug met een knal'', liet Farage maandag weten.

Maar om erkend te worden als fractie, moet de EVDD zich eerst weer opnieuw aanmelden, aldus een woordvoerster van het Europees Parlement (EP). Het kan enige tijd duren voordat de groep weer spreektijd en geld krijgt toegekend.

Voor een fractie in het EU-parlement zijn minstens 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Vorige week echter stapte de Letse afgevaardigde uit de fractie en daardoor voldeed de EVDD niet meer aan de voorwaarden. Het EP besloot daarop alle privileges die bij een fractie horen, weg te halen en de fractie te ontbinden.

Het uiteenvallen van de EVDD bood kansen voor de PVV van Geert Wilders en het Franse Front National van Marine Le Pen om EVDD-afgevaardigden te overtuigen om over te lopen. Sinds de Europese verkiezingen eind mei proberen de PVV en FN al een Europese fractie te vormen. Maar tot op heden wisten de PVV en FN alleen het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Lega Nord en het Oostenrijkse FPÖ aan zich te binden. Ze werken samen, maar zijn geen fractie.

Terug naar boven