r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU effent weg voor nieuwe sancties Rusland

zondag 31 augustus 2014, 11:28
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat ,,met spoed'' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne. Europese regeringsleiders en staatshoofden hebben dat zaterdag op hun top in Brussel besloten.

De Europese Commissie moet snel met voorstellen komen. Die kunnen uiterlijk over een week worden ingediend, aldus Europees president Herman Van Rompuy na afloop van de top.

Europa probeert al sinds maart Rusland onder druk te zetten in de hoop dat Moskou de spanningen afbouwt. Aanvankelijk nam de EU ,,gerichte maatregelen'' tegen specifieke personen en bedrijven.

Eind juli legde de EU zwaardere, economische sancties op. Het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne was de druppel die de emmer deed overlopen. Het vliegtuig uit Amsterdam is vermoedelijk neergehaald door pro-Russische separatisten die worden gesteund door Moskou.

Ondanks de zwaardere strafmaatregelen blijft Moskou doorgaan met het leveren van wapens aan de separatisten. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Russische troepen meevechten op Oekraïens grondgebied.

Van Rompuy sprak over een ,,ernstige escalatie'' van de situatie in de afgelopen dagen. Als de spanningen niet afnemen en als Rusland zich niet terugtrekt van Oekraïens grondgebied, zal Europa bereid zijn verdere maatregelen te nemen. De eerste sancties laten al duidelijk hun effect zien, aldus Van Rompuy.

Volgens premier Mark Rutte kunnen bestaande sancties worden uitgebreid. Ook zijn strafmaatregelen tegen andere economische sectoren mogelijk, maar daar wilde hij niet over uitweiden.

Delen

Terug naar boven