r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Raad wil ook besluit nemen over voorzitter voor eurotoppen

donderdag 28 augustus 2014, 15:13

BRUSSEL (ANP) - Tijdens de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden zal er ook iemand aangewezen worden als de voorzitter van de eurotoppen. Op dit moment combineert Herman Van Rompuy deze taak met het voorzitterschap van de Europese Raad, het overleg tussen alle 28 EU-landen.

Zaterdag staat er een extra top gepland in Brussel. Daar hopen de leiders van de EU het eens te worden over wie de nieuwe EU-buitenlandchef gaat worden, een functie die Catherine Ashton nu vervult. Daarnaast wijzen ze een opvolger aan voor EU-president Van Rompuy.

Tegelijkertijd met de benoeming van een nieuwe EU-president moeten de landen met de euro ook een nieuwe voorzitter van de eurotoppen kiezen. Deze persoon zal worden gekozen voor een termijn van 2,5 jaar.

Tijdens de financiële crisis kwamen de leiders van de eurolanden enkele keren apart bij elkaar om op het hoogste niveau de problemen met de gemeenschappelijke munt te bespreken. Deze eurotoppen staan los van het overleg van de ministers van Financiën van de landen met de euro, de eurogroep genoemd. Van dat overleg is minister Jeroen Dijsselbloem de voorzitter.

Volgens de laatste geruchten zouden de Poolse minister-president Donald Tusk en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt nog in de running zijn om Van Rompuy op te volgen. Beide landen hebben niet de euro als betaalmiddel.

De Italiaanse minister Federica Mogherini (Buitenlandse Zaken) zou de beste papieren hebben om Ashton op te volgen. De aanvankelijke tegenstand tegen haar als zijnde te pro-Russisch en te onervaren, lijkt verdwenen.

Daarnaast azen Bulgarije en Polen op de baan, en mogelijk dat Nederland met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) ook interesse heeft. Maar wie of welke post Den Haag begeert in Brussel, is officieel niet bekend.

Ondanks alle geruchten en voorspellingen zou Europa Europa niet zijn, als er niet toch totaal onverwachte namen uit de tombola vallen. De benoeming van Van Rompuy kwam 5 jaar geleden als donderslag bij heldere hemel.

Terug naar boven