r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker: sociaaldemocraat op EU-post economie

dinsdag 8 juli 2014, 16:06
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Een sociaaldemocraat moet de nieuwe Europees Commissaris worden voor economische en monetaire zaken en de euro. Dat heeft Jean-Claude Juncker, kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden, dinsdag gezegd in het Europees Parlement. Dat heeft het ANP vernomen van bronnen in Brussel.

Juncker was bij de sociaaldemocratische fractie voor een gesprek. Daar heeft hij gezegd dat een sociaaldemocraat de leiding zal hebben over het Europees Stabiliteits- en Groeipact. Hierin is onder meer geregeld dat het begrotingstekort van eurolanden niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

De uitspraak zou gunstig kunnen zijn voor PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem, nu ook voorzitter van de eurogroep. Hij zou in de running zijn voor deze prominente commissarispost binnen de Europese Commissie. Ook de Franse oud-minister van Financiën Pierre Moscovici, eveneens een sociaaldemocraat, wordt genoemd als kanshebber.

Dijsselbloem zei in Brussel waar hij was voor overleg met zijn Europese collega-ministers van Financiën kennisgenomen te hebben van de uitspraak van Juncker. ,,Dat is voor mij ook nieuw. Ik geloof dat hij die belofte heeft gedaan bij de sociaaldemocratische fractie, dus daar zit hij nu aan vast.''

Of Dijsselbloem ook de voorkeur geeft aan een sociaaldemocraat op deze post, daarover zei hij geen mening te hebben gevormd. Op de vraag of hij zelf interesse in de baan heeft, antwoordde hij dat hij al een baan heeft en naar tevredenheid het ministerschap combineert met het voorzitterschap van de eurogroep.

Juncker bezoekt dinsdag en woensdag alle fracties in het EU-parlement om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de Brusselse topjob. Op 15 juli stemmen de Europarlementariërs over de benoeming. Een dag later is er in Brussel overleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU, mét Juncker, over de verdeling van andere belangrijke EU-banen.

Delen

Terug naar boven