r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker zoekt steun in EU-parlement om topjob

dinsdag 8 juli 2014, 12:01

BRUSSEL (ANP) - De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker gaat dinsdag en woensdag langs de politieke fracties in het Europees Parlement. Hij zoekt daar steun voor zijn kandidatuur om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij trapt zijn 'tournee' af bij de Europese sociaaldemocraten.

Het bezoek van Juncker is bij enkele politieke fracties live via het internet te volgen. Anderen houden het gesprek met de kandidaat-voorzitter achter gesloten deuren.

Juncker werd eind juni door de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen naar voren geschoven voor de Brusselse topjob. Het Europees Parlement moet de benoeming goedkeuren voordat Juncker aan de slag kan. Die stemming staat gepland voor dinsdag 15 juli.

Juncker kan in principe rekenen op de steun van de christendemocraten en sociaaldemocraten. Die sloten een deal over de verdeling van een aantal Europese topjobs en zijn in principe goed voor een meerderheid in het EU-parlement. Niettemin zal Juncker ook anderen moeten overtuigen om de benodigde stemmen te krijgen, omdat de stemming geheim is en Europarlementariërs kunnen afwijken van de afgesproken lijn. De kans dat Juncker een meerderheid achter zich weet te scharen is wel groot.

Woensdag 16 juli wordt Juncker verwacht in Brussel om aanwezig te zijn bij een extra overleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over andere belangrijke banen in Brussel.

Terug naar boven