r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroes: Europa is klaar voor verandering

maandag 26 mei 2014, 15:53

BRUSSEL (ANP) - ,,Europa is klaar voor verandering. Hoe je het ook wendt of keert.'' Dat stelde Europees commissaris Neelie Kroes maandag in een reactie op de verkiezingsuitslag voor het Europees Parlement. Wat de uitslag aantoont is dat er ,,een overtuigende meerderheid'' is voor een pro-Europese koers, maar dat er ook een duidelijke opkomst is van eurokritische partijen.

Die verandering in Europa moet ook de nieuwe Europese Commissie, ook wel het dagelijks bestuur van de Europese Unie genoemd, uitstralen. Met een sterke voorzitter.

Verder deed Kroes een oproep dat de EU zich meer moet richten op hoofdzaken dan op bijzaken. Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden wat beter nationaal geregeld kan worden, volgens de VVD'er. ,,Daar zijn we allemaal bij: de ministers, het EU-parlement, de nationale parlementen en de Europese Commissie.''

Kroes is sinds 2004 Europees Commissaris. In de eerste 5 jaar had ze de portefeuille Mededinging, nu is ze verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. De huidige commissie stopt er eind dit jaar mee.

Terug naar boven