r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spaanse oppositieleider treedt af

maandag 26 mei 2014, 16:23
gewijzigd

MADRID (ANP/RTR) - De leider van de Spaanse socialisten, Alfredo Pérez Rubalcaba, legt zijn functie neer na het slechte resultaat van zijn partij zondag bij de Europese verkiezingen. In juli zal de PSOE, de grootste oppositiepartij in Spanje, een nieuwe leider kiezen.

,,Het is duidelijk dat wij niet het vertrouwen van de kiezers hebben teruggewonnen'', zei Rubalcaba (62) maandag tegen verslaggevers. ,,Er moet een nieuwe leiding komen die veranderingen in gang zet.'' De vroegere vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken volgde ruim 2 jaar geleden oud-premier José Luis Rodriguez Zapatero op als partijleider. Bij de parlementsverkiezingen van november 2011 was hij lijsttrekker van de PSOE. De partij leed toen een grote nederlaag tegen de conservatieve Volkspartij van de huidige premier, Mariano Rajoy.

De PSOE verloor zondag 9 van de 23 zetels die ze nu in het Europees Parlement bezet. Nog nooit heeft de partij bij verkiezingen voor het Europees Parlement zo'n slecht resultaat geboekt. De andere linkse partijen deden het juist goed.

Terug naar boven