r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Annie Schreijer met gemak in Europarlement

maandag 26 mei 2014, 0:39

DEN HAAG (ANP) - Het Twentse CDA-stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik komt met gemak op eigen kracht in het Europees Parlement. Ze haalde bijna 110.000 voorkeursstemmen bij de verkiezingen van afgelopen donderdag. Voor een voorkeurszetel zijn ongeveer 18.000 stemmen nodig.

Schreijer was lid van de Tweede Kamer voor het CDA van 1998 tot 2010. In een interview in 2010 pleitte ze ervoor om toenmalig premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende te vervangen. ,,Als je drie zomers dezelfde jurk hebt gedragen, willen mensen immers ook wel eens wat anders zien'', zei ze.

Ook de huidige CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij komt met voorkeurstemmen terug in het EP. Hij was Europarlementariër sinds 2004, maar hij was nu door zijn partij op een onverkiesbare achtste plek gezet. Van Nistelrooij haalde bij zijn grote achterban in Brabant bijna 33.000 voorkeursstemmen, ruim voldoende voor een eigen stoel in het Europees Parlement.

Bij de PvdA komt Sander Terphuis bij lange na niet toe aan een eigen zetel. De in Iran geboren Terphuis is de aanvoerder van het verzet binnen de PvdA tegen onder meer de strafbaarstelling van illegaliteit. Terphuis blijft ondanks een uitgebreide campagne op onder meer social media steken op 4800.

Bij de VVD komt de nummer 6, Jan Huitema, met voorkeursstemmen in het EP. Hij verdringt de nummer 3, Maarten Smit. Huitema heeft een boerenbedrijf in het Friese Makkinga met 130 melkkoeien en was tot 2009 medewerker in het Europees Parlement.

Bij de SP verdringt Anne-Marie Mineur de nummer 2, het huidige Tweede Kamerlid Eric Smaling. Mineur is afdelingsvoorzitter van de SP De Bilt en is fractievoorzitter in de Provinciale Staten Utrecht. Ze haalde bijna 52.000 stemmen.

Van de kandidaten die niet de lijst trokken haalde Geert Wilders met afstand de meeste voorkeursstemmen. Hij sleepte als lijstduwer van de PVV 289.000 stemmen binnen, 14.000 meer dan zijn lijsttrekker Marcel de Graaf. Wilders heeft steeds gezegd dat hij niet in het EP plaats zal nemen.

Terug naar boven