r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oud-PvdA'er Pronk roept op te stemmen op PvdA

zondag 11 mei 2014, 19:12

DEN HAAG (ANP) - Oud-PvdA’er en oud-minister Jan Pronk roept kiezers op tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement te stemmen op de PvdA. Hij doet dat in een filmpje op YouTube. Pronk stapte in mei vorig jaar uit de Partij van de Arbeid.

Pronk bevestigde het bericht op Omroep West. Hij zei zondag in een toelichting te kijken naar het grotere geheel in het Europees Parlement en alleen maar via de PvdA te kunnen stemmen op de sociaaldemocraten. Hij noemt het een rationele beslissing. Volgens hem is de macht van de christendemocraten in het EP te groot. Bij verkiezingen in Nederland zou hij niet op de PvdA stemmen, legde hij uit. Maar hij zal ook niet ,,tegen de partij schoppen'', zoals hij het omschrijft.

Pronk zei in mei vorig jaar te vinden dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd en die heeft verloochend. Pronk was ruim 48 jaar lid van de PvdA. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag stemde hij op GroenLinks, omdat de PvdA er in de gemeente Den Haag ,,een rommeltje van had gemaakt''.

,,Ik ben voor Europa, maar tegen een kapitalistisch Europa’’, zegt Pronk nu in het filmpje. ,,Daarom hebben we een sterk Europees Parlement nodig met daarbinnen een sociaaldemocratische fractie. Met mensen die kiezen voor een sociaal Europa en meer werkgelegenheid.’’

Volgens Pronk biedt de PvdA-lijst in Nederland sterke vertegenwoordigers in het Europees Parlement, met op nummer 1 Paul Tang en op nummer 2 Agnes Jongerius. Pronk verwijst naar Tang ,,als uiterst deskundig wanneer het gaat om internationaal financieel beleid’’ en als iemand ,,die een antwoord heeft op de bankencrisis’’. Agnes Jongerius omschrijft hij als ,,iemand die haar sporen heeft verdiend op het terrein van de werkgelegenheid’’.

Terug naar boven