r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA wil Berlusconi niet in Europese partij

woensdag 30 april 2014, 18:35

BRUSSEL (ANP) - Het CDA vindt dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi niet thuishoort in de Europese Volkspartij, waarvan het CDA deel uitmaakt. De christendemocraten reageren hiermee op de jongste anti-Europese en anti-Duitse uitlatingen van de Italiaanse politicus.

Deze uitspraken hebben ons gevoel versterkt dat Berlusconi niets heeft te zoeken binnen de Europese christendemocraten, aldus de CDA-lijsttrekker voor de Europese parlementsverkiezingen, Esther de Lange, woensdag. ,,Berlusconi heeft zich met zijn uitspraken zelf buitenspel gezet. Daarvoor is binnen de Europese Volkspartij geen plaats.''

Berlusconi zei onlangs onder meer dat ,,voor de Duitsers concentratiekampen nooit hebben bestaan''. Hij is leider van de partij Forza Italia, die deel uitmaakt van de Europese Volkspartij (EVP). Forza Italia voert campagne onder het motto: Meer Italië, minder Duitsland. Berlusconi wilde zelf in het Europees Parlement komen, maar wegens zijn strafblad kan dat niet.

Het CDA vindt niet dat Forza Italia uit de EVP moet. De Italianen zitten nu met 15 zetels in de EVP-fractie. Zonder Forza Italia kunnen de christendemocraten hun status als grootste fractie in het Europees Parlement verliezen. De sociaaldemocraten in het EP, waar ook de PvdA bij hoort, stellen dat de EVP heel Forza Italia moet uitsluiten.

Behalve het CDA namen woensdag ook de Vlaamse christendemocraten in het Europees Parlement afstand van Berlusconi. Hun lijsttrekster bij de Europese verkiezingen eind mei noemde de uitspraken van de Italiaan beneden alle peil. Forza Italia moet afstand nemen van haar leider, zei Europarlementariër Marianne Thyssen in de krant De Morgen.

Terug naar boven