r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlander voorzitter noodfonds EFSF

maandag 24 maart 2014, 13:33

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief is gekozen tot voorzitter van de raad van bestuur van het tijdelijke noodfonds voor eurolanden met financiële problemen, het EFSF. Dat maakte het fonds maandag bekend. Vijlbrief volgt zijn Luxemburgse collega Georges Heinrich op die de voorzittersfunctie sinds 2012 bekleedde.

De raad van bestuur van het EFSF wordt gevormd door topambtenaren uit alle landen die het fonds hebben gefinancierd. De hoogste baas bij het EFSF is en blijft de Duitser Klaus Regling. Die zei in een reactie verheugd te zijn over de nieuwe voorzitter. ,,Ik weet zeker dat wij zullen profiteren van zijn ervaring en zaken die de eurozone aangaan en van zijn kennis van de Europese economie'', aldus Regling.

Het EFSF werd in 2010 opgericht als financieel vangnet voor eurolanden die zelf met hun staatsleningen niet meer terecht konden op de kapitaalmarkt. Inmiddels heeft het permanente noodfonds ESM, dat ook geleid wordt door Regling, die rol overgenomen. Sinds juli 2013 verstrekt het EFSF geen leningen meer en trekt het ook geen nieuwe financiering meer aan.

Terug naar boven