r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen studenten met EU-beurs naar Zwitserland

donderdag 27 februari 2014, 8:41
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Nederlandse studenten kunnen komend academisch jaar niet in Zwitserland studeren met een Europese beurs. Voor het jaar 2014/2015 doen de Zwitsers niet mee aan het EU-uitwisselingsprogramma Erasmus. Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Andersom zullen Zwitserse studenten ook niet in de Europese Unie kunnen gaan studeren via Erasmus.

Brussel schorste in februari reeds onderhandelingen over dit uitwisselingsprogramma met Zwitserland op naar aanleiding van de uitkomst van een referendum. Een krappe meerderheid van de Zwitsers bleek voor het aan banden leggen van buitenlandse migratie, ook uit de Europese Unie. Volgens Brussel staat dit echter haaks op internationale afspraken met de EU over vrij verkeer van personen. De schorsing had geen effect op het lopende academiejaar. Maar dus wel voor het nieuwe studiejaar.

Volgens cijfers van internationale studentenbonden gingen er in collegejaar 2011/2012 108 Nederlandse studenten naar Zwitserland. In datzelfde jaar kwamen 145 Zwitserse studenten met een Erasmusbeurs naar een Nederlandse universiteit.

Delen

Terug naar boven