r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PvdA wil Merkies uit Europese delegatie

dinsdag 14 januari 2014, 18:25
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. De overige twee PvdA-Europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt hebben bij het PvdA-partijbestuur een verzoek ingediend om het lidmaatschap van Merkies te beëindigen. Zij willen met hun tweeën verdergaan in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

Ook is de samenwerking met onmiddellijke ingang opgeschort, zo is na een gesprek met Merkies besloten. Merkies heeft, volgens een verklaring van Berman en Bozkurt dinsdagmiddag, bestaande afspraken over financiële bestedingen geschonden. Daardoor is er onvoldoende vertrouwen voor verdere samenwerking.

Het duo wijst op de declaratie van de kosten van twee advocatenkantoren die Merkies eind 2013 bijstonden in een kort geding tegen het PvdA-partijbestuur. Die kosten, ruim 31.000 euro, zijn door Merkies buiten medeweten van de PvdA-delegatie bij het Europees Parlement gedeclareerd. Ze kwamen ten laste van het budget van de delegatie dat voor personeelskosten wordt gebruikt, aldus Berman en Bozkurt.

Het partijbestuur van de PvdA heeft het verzoek van Berman en Bozkurt inmiddels in beraad genomen, aldus een woordvoerder. De commissie integriteit wordt gevraagd om zo snel mogelijk advies uit te brengen. Mocht kloppen wat Berman en Bozkurt Merkies verwijten, dan heeft zij tegen de afspraken van de PvdA-Europarlementsdelegatie in gehandeld, zegt de woordvoerder.

Merkies had vorig jaar een kort geding aangespannen tegen PvdA-voorzitter Hans Spekman omdat hij zich kritisch had uitgelaten over haar. Maar zij verloor dat geding. Zij eiste eerherstel nadat hij haar integriteit in twijfel had getrokken rond het terugbetalen van vergoedingen die ze als Europarlementariër had ontvangen. Merkies vond de kritiek van Spekman onterecht omdat een PvdA-commissie had geoordeeld dat ze conform de regels en integer had gehandeld.

Merkies had zich in september gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Terug naar boven