r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Lesopdracht - Inside Out

Bruno van den Elshout

Fotograaf en journalist Bruno van den Elshout reisde een jaar lang door de Europese Unie. In een serie columns vertelt hij hoe het dagelijks leven in de verschillende lidstaten eruit ziet.

Praat daarna in groepjes over de verschillen.

Delen

Inhoud

1.

Ierland...inside out!

vlag Ierland wapperend

Ieren zijn gemakkelijk in de omgang en kunnen met iedereen overweg. Ook met Nederlanders hebben ze weinig problemen. Het is makkelijk om met een Ier een gesprek aan te knopen over een internationaal voetbaltoernooi. Ierland schakelde Nederland uit in de kwalificaties voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en daar zijn de Ieren erg trots op.

2.

Litouwen...inside out!

vlag Litouwen wapperend

Laten we eerst eens kijken wat Nederlanders over Litouwen weten. Dat is niet zo gek veel. Behalve de onafhankelijkheidsstrijd tegen de voormalige Sovjet- Unie aan het eind van de jaren tachtig, is Litouwen niet vaak in het Nederlands nieuws gekomen. Het is verleidelijk om te denken dat Litouwen een klein land is. Toch is Litouwen ruim anderhalf keer zo groot als Nederland.

3.

Letland...inside out!

vlag Letland wapperend

Verlaat je Litouwen in noordelijke richting, dan kom je aan bij de grens met Letland. Die grens bestaat nog geen 20 jaar, en is inmiddels alweer bijna overbodig. Tussen 1990 en 2004 was het niet makkelijk om van het ene naar het andere land te reizen. In mei 2004 werden beide landen EU-lid en vanaf dat moment konden inwoners visumvrij heen en weer reizen. Eind 2007 trad Letland toe tot de Schengenzone en wordt er überhaupt niet meer gecontroleerd.

4.

Estland...inside out!

vlag Estland wapperend

Na Litouwen en Letland is Estland het logische volgende land dat je tegenkomt op weg naar het hoge noorden. Samen vormden ze de Balstische Staten en vanuit Nederland bekeken, ben je al snel geneigd te denken dat alledrie de landen wel erg op elkaar zullen lijken. Kijk je naar de geschiedenis van de laatste 100 jaar, dan zijn er inderdaad veel overeenkomsten.

5.

Finland...inside out!

Corruption: Finland best pupil in the class - Poland worst

Het verre Finland wordt in Nederland al snel op één hoop gegooid met Zweden en Noorwegen. Pas bij nadere kennismaking blijkt dat Finland behoorlijk van al haar buurlanden verschilt. Finland is ruiger, killer en wijdser dan Zweden, minder toegankelijk dan Noorwegen, veel westerser dan buurland Rusland en economisch veel beter ontwikkeld dan Estland. Het grootste bedrijf van Finland is telefoonfabrikant Nokia, oorspronkelijk een klein houtverwerkend bedrijfje, later een producent van rubber en inmiddels een merknaam die wereldwijde bekendheid geniet.

6.

Zweden...inside out!

vlag Zweden wapperend

Ten opzichte van het vorige land in deze serie, Finland, is Zweden al heel wat dichter bij huis. Dat geldt niet alleen voor de afstand. Ook in cultureel opzicht lijken Nederlanders en Zweden veel meer op elkaar. Toch blijven er gelukkig nog genoeg verschillen over om een apart artikel aan Zweden te wijden.

7.

Verenigd Koninkrijk...inside out!

vlag Engeland wapperend

The ‘UK’, of in de volledige versie: het ‘Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland’: een hele mond vol, en altijd weer de vraag: wat hoort nou precies waarbij. Wel, Groot Brittannië omvat het Britse ‘vasteland’, waarvan Engeland, Schotland en Wales deel van uitmaken. Noord-Ierland hoort wel bij het Verenigd Koninkrijk, maar is weer geen onderdeel van Groot Brittannië.

8.

Portugal...inside out!

Portugal: European Parliament election results 2004

Portugal staat bij veel Nederlanders bekend als een geschikte vakantiebestemming. De zon schijnt, vooral in het zuiden, volop en dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen in grote delen van het land ’s zomers beter te verdragen dan in buurland Spanje. Het is vreemd te bedenken dat Portugal tot 1974 een dictatuur was. Twaalf jaar later (in 1986) trad Portugal toe tot wat toen nog de EEG heette. Dat is dus nog sneller dan de toetreding van bijvoorbeeld Polen, dat tot 1989 een dictatuur was en in 2004, 15 jaar later, lid werd van de EU.

9.

Spanje...inside out!

vlag Spanje wapperend

Na Portugal was Spanje het negende land dat ik voor de rondreis 'Us Europeans' aandeed. Vanaf Porto nam ik de trein naar Santiago de Compostela, in het verre noordwesthoekje van Spanje. Dit deel van het land heet 'Galicia' en het is een van de 17 regio's waaruit Spanje is opgebouwd. In de meeste van deze regio's wordt 'Castellano' gesproken: het Spaans zoals je het in Nederland op school kunt leren. Daarnaast bestaan er in Spanje veel regionale talen.

10.

Frankrijk...inside out!

vlag Frankrijk wapperend

Er zijn maar weinig Nederlanders die geen mening hebben over Frankrijk. Wie is er niet bekend met de uitspraak: 'Leuk land, jammer dat er Fransen wonen?'. Blijkbaar botert het niet altijd goed tussen Nederlanders en Fransen. Samenwerkingen tussen Nederlanders en Fransen verlopen doorgaans erg moeizaam, ondanks het feit dat vele honderdduizenden Nederlanders jaarlijks afreizen naar Frankrijk. Voor vakantie of voor werk. Uit liefde of uit noodzaak.

11.

Lesopdracht

  • deel de klas in in groepjes
  • ieder groepje leest een column
  • bespreek daarna wat je is opgevallen

12.

Suggesties voor evaluatievragen

  • Wat vonden jullie van deze opdracht?
  • Wat hebben jullie ervan geleerd?
  • Waarom denken jullie dat deze opdracht belangrijk is?

13.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven