r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU houdt deur open voor Oekraïne

vrijdag 20 december 2013, 14:56
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie houdt de deur open voor Oekraïne, ondanks de Oekraïense toenadering tot Rusland. Het eerder overeengekomen samenwerkingsverdrag tussen de EU en Kiev kan op elk moment worden ondertekend, benadrukten de Europese leiders vrijdag op de tweede dag van hun top in Brussel.

De ondertekening kan plaatsvinden zodra de regering in Kiev daartoe bereid is. Wel moet eerst aan aanvullende voorwaarden zijn voldaan. Zo moet het land onder meer zijn rechtssysteem hervormen, vindt de EU.

De EU-leiders lijken echter afstand te nemen van de huidige regering. ,,We blijven openstaan voor de bevolking van Oekraïne. De Oekraïners zijn een deel van de Europese familie. Maar de regering heeft een groot deel van het vertrouwen verspeeld'', zei het Litouwse staatshoofd Dalia Grybauskaite. Litouwen leidde de tweede helft van 2013 de vergaderingen van EU-ministers.

De voormalige sovjetrepubliek Oekraïne zag onlangs op het laatste moment af van de ondertekening van het verdrag met de EU. De regering in Kiev lonkt namelijk ook naar grote buur Rusland. Moskou verlaagde dinsdag nog de gasprijs voor Oekraïne met circa een derde en geeft het krap bij kas zittende land zo'n 11 miljard euro krediet.

Premier Mark Rutte onderstreepte het belang van een politieke oplossing in Oekraïne. Rutte laakte de ,,oneigenlijke druk'' uit Rusland op Oekraïne. De premier betreurde het dat het er steeds meer op lijkt dat Oekraïne een keuze moet maken tussen de EU en Rusland. Hij sprak wel de hoop uit dat Oekraïne kiest voor de EU. Maar dit hoeft een goede relatie tussen Oekraïne en Rusland niet in de weg staan, aldus de premier.

Terug naar boven