r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-grensbewakingssysteem gaat van start

zondag 1 december 2013, 11:00

BRUSSEL (ANP) - 19 Europese landen gaan vanaf maandag intensiever samenwerken om de buitengrenzen van Europa beter te bewaken. Dan gaat het nieuwe Europese grensbewakingssysteem Eurosur van start. Hiermee moeten overvolle migrantenboten of drugsboten sneller opgemerkt worden.

Eurosur bundelt de verschillende autoriteiten van de landen die verantwoordelijk zijn voor de grensbewaking zoals de douane, kustwacht en politie. Door samenwerking, coördinatie en het onderling delen van informatie moeten zij sneller kunnen reageren op verdachte transporten. Zo wordt het moeilijker voor migranten om illegaal de EU binnen te komen. Bovendien moet grensoverschrijdende criminaliteit sneller op te sporen en te bestrijden zijn.

,,Het systeem is een echt Europees antwoord om nieuwe tragedies in de Middellandse Zee te voorkomen'', stelt Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken). ,,Maar ook om drugstransporten met speedboten te onderscheppen. Voor al deze activiteiten zijn een snelle informatie-uitwisseling en gecoördineerde inspanningen van de nationale en Europese agentschappen cruciaal. Eurosor creëert daarvoor een kader.''

Vanaf volgend jaar december zal het systeem ook in de andere 11 landen, waaronder ook Nederland, in werking treden.

Delen

Terug naar boven