r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Peiling: VVD'ers willen kritischer EU-koers

vrijdag 22 november 2013, 8:34
gewijzigd

HILVERSUM (ANP) - Een meerderheid van de mensen die bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op de VVD stemden, willen dat de partij een kritischer koers richting de Europese Unie gaat innemen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek onder 4000 VVD-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel.

Volgend jaar mei wordt een nieuw Europees Parlement gekozen. De VVD stelt zaterdag op het najaarscongres in Den Bosch het verkiezingsprogramma vast. Hans van Baalen wordt opnieuw de lijsttrekker van de liberale partij. Hij is sinds 2009 de leider van de VVD-delegatie in het Europees Parlement.

In de peiling vindt 53 procent van de ondervraagden dat de koers richting Europese Unie aangescherpt moet worden, terwijl 30 procent de huidige lijn steunt. Zes op de tien vindt dat de VVD een onduidelijke koers vaart als het gaat om Europese integratie. Verder meent 68 procent dat er minder bevoegdheden moeten gaan naar Brussel.

Mark Verheijen, woordvoerder Europa van de VVD in de Tweede Kamer, noemde afgelopen weekend eurofielen als Guy Verhofstadt een groter gevaar voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici. Verhofstadt is de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement waarbij de VVD is aangesloten. Verheijen nam zijn woorden later terug, maar kreeg later alsnog kritiek van VVD-prominent en eurocommissaris Neelie Kroes.

Delen

Terug naar boven