r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PvdA en Merkies lossen conflict niet op

dinsdag 19 november 2013, 19:57
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - De PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. De rechtbank in Amsterdam had hen daar afgelopen vrijdag tot dinsdagmiddag 17 uur de tijd voor gegeven, maar het is niet gelukt er samen uit te komen, meldden de PvdA en de advocaat van Merkies.

Het PvdA-bestuur wacht nu de uitspraak van de kortgedingrechter op 29 november met vertrouwen tegemoet, aldus de woordvoerder van PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Merkies' advocaat Stefan Kalff zegt dat Merkies teleurgesteld is dat de poging het eens te worden mislukt is. ,,Ze had het liefst gehad dat de partijen een regeling hadden bereikt, omdat je er dan samen uit komt. Daar leent de situatie zich het meeste voor.'' Kalff gaat de rechter nu vragen een uitspraak te doen. ,,Dat zien we met vertrouwen tegemoet.''

Merkies eiste in het kort geding afgelopen vrijdag eerherstel, nadat Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Merkies mocht mede daarom niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

De advocaat van de PvdA betoogde in het kort geding dat Merkies de dagvergoedingen die ze kreeg, wilde houden en dat ze verschillende keren probeerde om die aan te wenden voor een woning in Nederland of voor een extra medewerker.

De rechter riep vervolgens de PvdA en Merkies op het eerst eens te worden over de feiten in de kwestie. Dat is dus niet gelukt.

Het conflict rond de onkosten draait om een interne afspraak binnen de PvdA, dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten. Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Spekman stelt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel 4 jaar heeft geduurd.

Terug naar boven