r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rechter wil dat PvdA en Merkies gaan praten

zaterdag 16 november 2013, 0:20

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft de PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies gevraagd nog een poging te doen hun onderlinge conflict samen op te lossen. Ze hebben daarvoor tot dinsdagmiddag 5 uur de tijd gekregen.

Merkies had vrijdag een kort geding aangespannen tegen de PvdA. Zij eist eerherstel, nadat PvdA-voorzitter Hans Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement.

Merkies mocht mede daarom niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

Intussen heeft Annemarie Mijnsbergen haar functie als lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode neergelegd, meldde De Volkskrant vrijdagavond laat op basis van een mail waarop de krant de hand heeft gelegd. Mijnsbergen schrijft dat alle leden van de PvdA-Eurodelegatie zich aan de Gedragscode hebben gehouden. Er is geen reden om daar, voor wat betreft de terugbetalingen door Merkies, aan te twijfelen. Mijnsbergen zegt verder over de gang van zaken: ,,als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, is het met het politieke klimaat en wellicht de Nederlandse democratie treurig gesteld.''

De advocaat van de PvdA betoogde in het kort geding dat Merkies de dagvergoedingen die ze kreeg wilde houden en dat ze verschillende keren probeerde om die aan te wenden voor een woning in Nederland of voor een extra medewerker. Terwijl daar andere budgetten voor zijn, aldus de PvdA.

Het conflict rond de onkosten draait om een interne afspraak binnen de PvdA, dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten. Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Spekman stelt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel 4 jaar heeft geduurd.

Terug naar boven