r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rood en Oranje, Leiden

Stadhuis van Leiden
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 september 2013 16:00 - 18:00
plaats Leiden
locatie Cleveringaplaats 1 Toon locatie
aanwezigen J. (Coos) Huijsen, J.Th.J. (Joop) van den Berg, J.H. (Joop) van den Berg, Th.H. (Thomas) von der Dunk e.a.
organisatie Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Sociaal-democratie

De verhouding tussen sociaal-democratie en monarchie in heden en verleden

De afgelopen aprilmaand vormde met de troonswisseling het toneel voor veel oranjevertoon. Het ziet er bovendien naar uit dat tijdens de herdenking van 200 jaar Koninkrijk in november de kleur oranje al evenzeer de boventoon zal voeren. Het jaar 2013 vormt daarom een mooie aanleiding om de monarchie eens vanuit rood perspectief te belichten.

Op 20 september a.s. staat de Werkgroep Geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting (WBS) stil bij de verhouding tussen sociaal-democratie en monarchie in verleden, heden en toekomst. Allereerst belichten we twee periodes uit de geschiedenis.

Met Anne Petterson, als historica verbonden aan de Universiteit Leiden, duiken we de negentiende eeuw in om te kijken naar de woelige strijd om de volksgunst die zich in deze periode tussen socialisten en orangisten voltrok. Joop van den Berg, emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis en voormalig directeur van de WBS, zal de periode na 1945 belichten. Waarom sprongen uitgerekend de drie ‘rode’ premiers - Drees, Den Uyl en Kok - voor de monarchie in de bres toen de Hofmans-affaire, de Lockheed-affaire en de discussie rond vader Zorreguieta deze onder druk zetten? Hebben deze rode premiers de monarchie gered?

Met Coos Huijsen en Thomas von der Dunk, beiden historicus, gaan wij vervolgens in debat over de toekomst van de verhouding tussen rood en oranje. Nu niemand minder dan de Koning zelf de inrichting van de monarchie ter discussie heeft gesteld door te wijzen op het primaat van de democratie, hoeft de PvdA niet achter te blijven. Ligt een republiek in het verschiet? Of zal de partij blijven vasthouden aan haar naoorlogse koers?

Aanmelden

Graag nodigen wij u uit om deze bijeenkomst bij te wonen. De toegang is gratis. Aanmelden via dit formulier

Inloop vanaf 15.30, aansluitend borrel.

Routebeschrijving


1.

Meer over...

Terug naar boven