r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees drugsagentschap: synthetische drugs vormen een probleem

dinsdag 28 mei 2013, 13:54
gewijzigd

LISSABON (ANP) - Het Europese drugsagentschap Emcdda maakt zich vooral zorgen over synthetische drugs en nieuwe middelen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Europees Drugs Rapport 2013.

De organisatie is positief over de afname van het aantal nieuwe heroïnegebruikers en van het aantal mensen dat drugs injecteert. Ook wordt in enkele Europese landen minder cannabis en cocaïne gebruikt.

,,De drugsmarkt is minder gefocust op plantaardige drugs. Internet creëert nieuwe mogelijkheden voor drugsgebruik en -handel'', staat in het rapport. De opkomst van synthetische drugs stelt het huidige beleid voor ,,een uitdaging''.

Naar schatting hebben 12,7 miljoen Europeanen tussen de 15 en 64 jaar weleens de synthetische drug amfetamine geprobeerd. Bij cannabis zijn er dat zo'n 77 miljoen. Amfetamine en xtc zijn de meest voorkomende synthetische drugs in Europa, maar methamfetamine ('meth') is in opkomst.

Vorig jaar zijn 73 nieuwe stimulerende middelen gerapporteerd. 30 daarvan waren synthetische cannabis, in een laboratorium gemaakte stoffen met het effect van cannabis.

De Emcdda pleit ervoor om ook in tijden van bezuinigingen door te gaan met de behandelingen voor drugsgebruikers, omdat dit uiteindelijk geld kan besparen.

Terug naar boven