r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks wil klaarheid over belastingdeal met Portugees energiebedrijf

maandag 13 mei 2013, 14:39
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over het herzien van een belastingafspraak met het Portugese energiebedrijf EDP. Volgens de Volkskrant heeft Nederland onder druk van de Europese Commissie de belasting die EDP moet betalen, verzesvoudigd. Het bedrijf, dat in Nederland een brievenbusfirma heeft, zou eerder afspraken hebben gehad met de fiscus waardoor het maar weinig belasting hoefde te betalen.

Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks wil Weekers dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer roepen. Hij noemt het ,,goed nieuws dat de Belastingdienst nu in één geval de afspraken over oneerlijke belastingvoordelen met een groot bedrijf heeft opengebroken'', maar wil dat Weekers ook de fiscale deals met andere multinationals beziet.

Nederland krijgt vanuit Brussel het verwijt buitenlandse bedrijven te lokken met gunstige belastingafspraken.

Volgens financieel expert Rodrigo Fernandez van de Universiteit van Amsterdam heeft de Belastingdienst de afspraak met EDP afgelopen zomer ingetrokken, omdat EDP zich zelf niet aan de afspraak had gehouden. De winst waarover het bedrijf hier belasting betaalde, zou kunstmatig heel laag zijn gehouden en dat was ook volgens de relatief gunstige belastingregels van Nederland niet toegestaan.

Fernandez vermoedt dat de fiscus dit ,,kleine incident'' op het spoor kwam, nadat belangenorganisatie Tax Justice waar hij bij is aangesloten de zaak in juli vorig jaar aankaartte bij de Europese Commissie.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt, laat weten dat hij niks kan zeggen aangaande de Kamervragen van GroenLinks.

Terug naar boven