r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zijlstra wil lijst met taken Europa

donderdag 24 januari 2013, 8:14
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een lijst komen waarop staat op welke gebieden Europa nauwer moet gaan samenwerken en op welke gebieden meer aan de lidstaten moet worden overgelaten. Dat stelde VVD-leider Halbe Zijlstra woensdagavond bij Pauw & Witteman.

Bovendien moet het kabinet ,,daar niet te lang over doen''. Volgens Zijlstra moet er haast worden gemaakt, omdat de discussie over het takenpakket door de Britse premier David Cameron naar een hoger niveau is getild.

Zijlstra vindt het prima dat de EU zich bezighoudt met zaken als de interne markt, energie en vervuiling. Maar bemoeienissen rond studiefinanciering of de bijstand kan de EU zich niet permitteren. ,,Dan valt het draagvlak weg'', aldus de VVD'er.

Ook onderwerpen zoals euthanasie, abortus en het homohuwelijk moeten niet in de EU worden geregeld. ,,Dan gaan we er op achteruit'', zei Zijlstra. Mensenrechten hoeven ook niet op het lijstje van taken voor de EU. Dat is een onderwerp dat in breder verband moet worden besproken, vindt hij.

Op een aantal gebieden zijn volgens Zijlstra taken bij Europa neergelegd, die eigenlijk bij de lidstaten horen. Het is moeilijk om dat terug te draaien, stelt hij. ,,Daarom zijn we ook ontzettend blij dat Cameron deze discussie aangaat.''

Ook premier Mark Rutte was blij dat Cameron het debat aanzwengelde. ,,Wij vinden ook dat Europa nog beter kan functioneren. Het is goed om daar het gesprek over aan te gaan. En dat mag wat mij betreft ook best een scherp debat zijn'', stelde hij eerder woensdag. Rutte hamert op een sterkere interne markt en een doelmatiger en goedkoper bestuur van de EU. De lidstaten moeten daarbij ,,goed kijken wat Europa moet doen en wat landen zelf het beste kunnen doen''.

De Britse premier stelde eerder op de dag voor de EU zo te hervormen dat er ook macht kan terugvloeien naar nationale parlementen. Ook gaat hij de Britten in een referendum vragen of zij lid willen blijven van de unie of niet.

Delen

Terug naar boven