r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Samsom: Europa werkt niet met chantage

woensdag 23 januari 2013, 23:11

DEN HAAG (ANP) - ,,Europa werkt uiteindelijk niet met het mes op tafel en met dit soort chantage.'' Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in reactie op de speech van de Britse premier David Cameron. Die wil een referendum houden om te zien of de Britse bevolking in de EU wil blijven.

Samsom stelde dat de houding van Cameron niet bevorderlijk werkt. Volgens hem lokt de Britse leider daarmee stevige uitspraken uit, zoals bijvoorbeeld van de Fransen. Die stelden de rode loper uit te leggen als de Britten de Europese Unie willen verlaten.

De PvdA'er ziet meer in de bemiddelende rol, zoals Nederland die aanneemt. ,,Daar ben ik trots op.''

Zelf zou Samsom het wel aandurven om in Nederland een referendum over Europa te houden. Hij vindt de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 echter veel relevanter. ,,Dan kies je welk Europa je wilt'', stelde hij.

Het voorstel van Cameron om enkel Europees samen te werken op punten die de Britten schikt, ziet Samsom niet zitten. ,,Op deze manier kun je niet in Europa shoppen'', zei hij. Het idee van Cameron zou er volgens de PvdA'er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat Italië de eigen begrotingsdiscipline gaat uitvoeren. Dat ,,supermarktmodel'' werkt niet, denkt Samsom.

Terug naar boven