r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Studiemiddag ‘Parlementaire immuniteit in een Europese context’, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 26 februari 2010 13:00 - 18:00
plaats Utrecht
locatie Raadzaal, Achter 200 Toon locatie
aanwezigen G. (Geert) Wilders, F.W. (Frans) Weisglas, H.R.B.M. (Henk) Kummeling e.a.
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

De vrijheid van meningsuiting en vervolging van parlementsleden staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Recente uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de uitingsvrijheid van de Vlaamse politicus Féret van het Front National en de lopende strafrechtelijke vervolging van Geert Wilders hebben de discussie hieromtrent hoog op de agenda gezet.

In dit kader organiseert de vakgroep Staats- en Bestuursrecht van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie binnen het NWO-project ‘Omstreden Democratie’ een studiemiddag over de parlementaire immuniteit in Nederland en Europa.

In een viertal presentaties zal een aantal aspecten van de parlementaire immuniteit belichten. Sprekers zijn prof.dr. Egbert Meyer, de Nederlandse rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dhr. Frans Weisglas (VVD), voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, dr. Stefan Sottiaux, Onderzoeker Universiteit Leuven en expert op het gebied van grondrechten en politici en ten slotte dr. Remco Nehmelman, hoofddocent Staatsrecht aan de Universiteit Utrecht. Nehmelman ontving in 2009 een NWO onderzoeksbeurs naar het onderwerp Immuniteit van parlementariërs. De middag staat onder voorzitterschap van prof. Henk Kummeling, hoogleraar Staatsrecht en vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit Utrecht en tevens decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Naast zijn academische werk is Kummeling ook voorzitter van de Kiesraad.

Voor meer informatie over programma, sprekers en aanmelden klik hier.

 

Startdatum en tijd:

26/2/2010 13:00

Einddatum en tijd:

26/2/2010 18:00

Locatie:

Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Universiteit Utrecht


1.

Meer over...

Delen

Terug naar boven