r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Hennis-Plasschaert wil internationale samenwerking verdiepen

donderdag 13 december 2012, 11:17

DEN HAAG (ANP) - Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil de komende jaren verder inzetten op internationale samenwerking. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens de behandeling van de begroting van haar ministerie.

Volgens haar staat de deur naar internationale samenwerking ,,al wagenwijd open''. Ze zal het traject dat is ingezet door haar voorganger Hans Hillen doorzetten, maar ook ,,verbreden en verdiepen''. Internationale samenwerking is volgens haar een pure noodzaak en ,,de enige weg voorwaarts''.

Ze zet in op meer samenwerking binnen de Benelux en met Duitsland. Ook wil ze kijken hoe de band met Noorwegen en Denemarken kan worden aangehaald. In haar toekomstvisie op de krijgsmacht die eind volgend jaar gereed moet zijn, krijgt samenwerking binnen de EU en de NAVO een ,,duidelijke rol''.

In die visie zal ze ingaan op het toekomstige ambitieniveau van de krijgsmacht. Ze waarschuwde alvast wel dat die ambitie moet passen bij de middelen die haar departement ter beschikking staan. Anders krijg je luchtkastelen, aldus de minister. De Tweede Kamer moet zich volgens haar herkennen in het toekomstbeeld dat ze gaat schetsen.

Terug naar boven