r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Schultz: APK-voorstellen Europese Commissie vrijwel zeker van tafel

donderdag 13 december 2012, 8:53
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Er gaat zeer waarschijnlijk niets veranderen aan de Nederlandse apk-regels. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag in de Tweede Kamer.

Schultz en de Tweede Kamer verzetten zich al maanden tegen een plan van de Europese Commissie, waardoor auto's vaker gekeurd zouden moeten worden. Ook zouden voertuigen als brommers, caravans en aanhangers voortaan door de keuring moeten. Die regels gaan volgende week tijdens een overleg in Brussel vrijwel zeker van tafel, aldus Schultz.

,,De bezwaren die Nederland had, zijn voor 99 procent weggenomen'', zei Schultz. Het Europese plan wordt geen verordening maar een richtlijn, waardoor landen meer ruimte krijgen om zelf invulling te geven aan de regels. Bovendien zijn de Nederlandse regels nu strenger dan de komende richtlijn, waardoor alles bij het oude kan blijven, verwacht Schultz. Landen die niet zo streng zijn, moeten volgens de minister wel aan de slag om de regels aan te scherpen.

De 1 procent waar de minister niet haar zin heeft gekregen, gaat over de keuring van zeer grote tractoren, die lange stukken over de weg rijden en voor commercieel goederenvervoer worden gebruikt. Die worden waarschijnlijk wel verplicht tot een keuring. Maar ook daar is mogelijk binnen de richtlijn nog ruimte te vinden om deze regel per land aan te passen.

Schultz verzette zich tegen het Europese plan, omdat het een enorme kostenpost voor de automobilist zou opleveren. Daarbij twijfelde ze eraan of het de veiligheid op de weg wel zou verbeteren, zoals de Europese Commissie aanvoerde. Ook vindt ze apk's een onderwerp waar nationaal over besloten moet worden, en niet in Europees verband.

Brancheorganisatie Bovag stelt dat Nederland het vergeleken met andere landen al goed doet met de apk-keuringen. ,,Aan de frequentie van de keuringen moet dan ook niet gerommeld worden'', zegt een woordvoerder. De Bovag zou Europese harmonisatie op zich wel toejuichen om ,,juist de zwakkere broeders wat harder te laten lopen''.

Wel jammer zou de Bovag het vinden als een verplichte keuring van caravans van tafel gaat. Datzelfde geldt voor een verplichte apk bij een eigendomswissel van een auto. ,,Dat vonden wij wel een goed plan.''

Terug naar boven