r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamp blij met EU-Octrooi voor ondernemers

maandag 10 december 2012, 19:20
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Het wordt voor ondernemers makkelijker en goedkoper om hun ideeën te beschermen. De Europese ministers van Economische Zaken hebben maandag besloten dat de kosten van die bescherming met 90 procent dalen, nu er één EU-Octrooi komt voor 25 van 27 lidstaten van de Europese Unie.

Minister Henk Kamp is blij. ,,Een octrooi aanvragen in Europa is nu nog een hemel voor juristen maar een vagevuur voor ondernemers. Dat dit straks simpeler en goedkoper wordt, is goed voor innovatieve bedrijven. Een impuls die de Europese economie in deze moeilijke economische tijden goed kan gebruiken.''

Nederland staat vierde op de lijst van EU-landen die octrooi aanvragen. Bij de bedrijven is Philips de negende aanvrager ter wereld. Het kost nu nog zeker 20.000 euro om een octrooi aan te vragen in Europa, aldus het ministerie van Economische Zaken. Dat komt onder meer omdat de octrooien in veel verschillende talen moeten worden opgesteld en de regels per land verschillen. In de nieuwe opzet hoeft het papierwerk alleen nog in het Engels, Frans en Duits te worden gedaan en geldt één octrooiwet. Ook komt er een centraal octrooigerecht dat oordeelt over geschillen tussen bedrijven.

Het Europees Parlement stemt dinsdag over het EU-Octrooi.

Delen

Terug naar boven