r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

DNB: buffers banken moeten verder omhoog

dinsdag 9 oktober 2012, 13:00

AMSTERDAM (ANP) - De kapitaalbuffers van Nederlandse banken moeten verder omhoog, zonder dat dit ten koste gaat van de kredietverlening aan met name kleine en middelgrote bedrijven. Dat betekent dat banken ook de komende jaren nauwelijks ruimte hebben om dividend uit te keren aan hun aandeelhouders.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit. De reserves van banken zijn de laatste tijd toegenomen in de aanloop naar strengere Europese regels die in 2018 van kracht worden. ,,Maar je moet buffers altijd bekijken ten opzichte van de risico's'', zei DNB-president Klaas Knot in een toelichting. ,,En er zijn forse risico's die het bankwezen kunnen raken.''

De Europese schuldencrisis blijft volgens DNB de grootste bedreiging voor de financiële stabiliteit in ons land. Problemen bij banken en overheden blijven elkaar versterken. Om die spiraal te doorbreken is een effectieve bankenunie nodig, aldus de toezichthouder. Gezamenlijk Europees bankentoezicht moet uiteindelijk voor alle Europese banken gaan gelden, vindt DNB.

Verder moet het permanente noodfonds ESM volgens DNB op korte termijn de mogelijkheid krijgen om noodlijdende banken direct te steunen, maar pas als gebleken is dat de private sector en de nationale overheid dat niet kunnen. Voorwaarde is dat een bank levensvatbaar is. ,,Het is geen geld dat je in een bodemloze put stort'', zei Knot. Banken die hulp krijgen, moeten zich gelijk onderwerpen aan Europees bankentoezicht.

DNB signaleert ook risico's als gevolg van de malaise op de commerciële vastgoedmarkt, die kampt met leegstand en prijsdalingen. De toezichthouder gaat banken vragen het vastgoed dat als onderpand dient voor kredieten, vaker te taxeren. Dat moet leiden tot een actueler beeld van de werkelijke waarde, en stelt banken in staat indien nodig voorzieningen te nemen.

Delen

Terug naar boven