r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Knot: eurolanden moeten blijven hervormen

vrijdag 5 oktober 2012, 19:23

AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) mag geen excuus zijn voor eurolanden om achterover te leunen. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met het Financieele Dagblad (FD), dat zaterdag wordt gepubliceerd. Delen ervan stonden vrijdag op de website van de krant.

De ECB kondigde vorige maand aan dat zij bereid is tegen strenge voorwaarden ongelimiteerd staatspapier van zwakke eurolanden op te kopen. Dat programma ,,kan alleen effectief zijn als de overheden de juiste structurele maatregelen nemen'', zegt Knot. Volgens de DNB-president hebben de financiële markten positief gereageerd op het plan ,,omdat ze verwachten dat dat zal leiden tot actie van de eurolanden''.

Daarmee bevestigt Knot het standpunt dat veel van zijn collega's in het beleidsbepalende comité van de ECB de afgelopen weken innamen. Ook ECB-topman Mario Draghi zei al bij de aankondiging van het programma dat alleen landen die structureel bezuinigen ervoor in aanmerking kunnen komen. Met name in Duitsland bestaat de vrees dat de hulp van de ECB regeringen lui maakt bij het doorvoeren van broodnodige hervormingen.

Terug naar boven