r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS boycotten toespraak Ahmadinejad bij VN

donderdag 27 september 2012, 8:53
gewijzigd

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse afvaardiging zal niet luisteren naar de toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad bij de Verenigde Naties. Hij gebruikt zijn bezoek alleen ,,om paranoïde theorieën en walgelijke beledigingen van Israël te spuien'', zei een woordvoerster van de Verenigde Staten woensdag.

Ahmadinejad spreekt donderdag de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. De redes doen altijd veel stof opwaaien. In de afgelopen jaren heeft de Iraanse president onder meer de terreuraanslagen van 11 september 2001 in twijfel getrokken. In 2009 haalde hij uit naar Israël, waarop onder meer Nederland de zaal verliet.

Nederland zal bij de speech alleen op laag ambtelijk niveau aanwezig zijn. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken: ,,Ik heb met mijn EU collega's afgesproken dat als Ahmadinejad de rode lijn overschrijdt, de aanwezige diplomaten uit de EU landen de zaal zullen verlaten. We tolereren niet als hij de Holocaust ontkent, het bestaan van de staat Israël verwerpt, antisemitische opmerkingen maakt of hij opmerkingen richting de VS maakt over de aanvallen op 11 september.''

Terug naar boven