r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA kaart kolentaks aan in Brussel

vrijdag 21 september 2012, 14:36
Fabriek
Bron: © Liesbeth Weijs

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Het CDA in het Europees Parlement denkt dat Nederland geen zogenoemde kolentaks mag heffen als die belasting bedoeld is als extra inkomstenbron. Volgens Europese regels mag een dergelijke taks alleen uit milieuoverwegingen.

De kolentaks zou wel eens in strijd met EU-regels kunnen zijn, stelt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij kaartte de kwestie vrijdag aan bij de Europese Commissie in Brussel om duidelijkheid te krijgen.

De CDA'er reageert op het verzoek van energieproducenten RWE/Essent, GDF en E.ON om vrijgesteld te blijven van de belasting voor de opwekking van stroom door het verbranden van steenkool. Zij vragen dat in een brief aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos.

Van Nistelrooij wijst ook op het mogelijke probleem dat ingevoerde kolen wel worden belast als brandstof voor elektriciteitscentrales, maar het Nederlandse gas niet. Brussel zou dit als ,,fiscale discriminatie'' kunnen beschouwen.

Tot dusver zijn elektriciteitsbedrijven vrijgesteld van een kolentaks, omdat ze ook al energiebelasting betalen. Maar het kabinet wil het gebruik van vervuilende steenkool duurder maken, zodat de producenten gedwongen zijn op zoek te gaan naar schonere alternatieven.

De drie energiebedrijven denken dat dit geen zoden aan de dijk zet. Als de Nederlandse stroomproducenten schoner gaan werken, zal er vaker goedkope stroom van vervuilende bedrijven uit het buitenland worden geïmporteerd, waarschuwen ze.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept PvdA-leider Diederik Samsom op ,,niet te luisteren naar de grijze kolenlobby van de industrie''. Volgens haar voeren de energiebedrijven een achterhoedegevecht en moet Samsom ,,naar zijn groene hart luisteren''. ,,De vervuiler hoort te betalen en de vergroener moet worden beloond.'' Van Tongeren wijst erop dat in Duitsland de energieprijzen dalen door de inzet op schone energie. ,,Laten we dit goede voorbeeld in Nederland volgen.''

Terug naar boven