r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Roemer onder vuur na hekelen Europese boete

donderdag 16 augustus 2012, 13:43
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - PvdA en D66 hebben donderdag uitgehaald naar SP-leider Emile Roemer nadat hij had gezegd een eventuele Europese boete voor het overschrijden van de begrotingsnorm niet te zullen betalen. Ook VVD, CDA en GroenLinks nemen afstand van Roemer.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Roemer met een dubbele tong spreekt en niet geloofwaardig is. ,,Mooi, Roemer wil geen EU-boete betalen. Maar waarom wel 7 miljard euro per jaar aan lidmaatschap EU en miljarden extra aan ontwikkelingshulp?''

In een interview met het FD noemt Roemer het ,,idioterie'' om strikt de EU-norm te handhaven dat een begrotingstekort hooguit 3 procent mag bedragen, zonder de omstandigheden mee te wegen. ,,De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body'', aldus Roemer.

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemt de uitspraak ,,onverstandig''. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zet de SP zich met deze opstelling buitenspel.

Roemer, wiens partij aan kop gaat in de meeste peilingen, wil volgend jaar met investeringen de economie aan de gang krijgen. Nederland zou wat Roemer betreft net als Spanje meer tijd van Europa moeten krijgen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Ook de PvdA is tegen een strikte handhaving van de begrotingsnorm. Maar volgens partijleider Samsom is ,,dreigen met veto's of stoppen van betalingen onverstandig''. Hij ziet meer in het smeden van bondgenootschappen met andere lidstaten om een einde te maken aan ,,de eenzijdige bezuinigingsagenda van conservatieve regeringen''. Volgens Samsom lost dat meer op dan ,,je met veto's aan de kant plaatsen''.

Volgens D66-leider Pechtold is ,,een kandidaat-regeringsleider met dit soort rabiate standpunten niet serieus te nemen. De SP zet zichzelf buitenspel.'' CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit naar Roemer. Volgens hem is de SP-leider ,,ervaringsdeskundige''. Als wethouder van financiën in Boxmeer stond hij al onder curatele, weet Knops. VVD'er Mark Harbers zegt dat Roemer ,,van Nederland een Griekenland'' maakt. Jolande Sap (GroenLinks) stelt: ,,Zo kennen we de SP weer, vette tomaat naar Europa. Mopperen over boetes helpt niet. Verstandig links beleid voeren wel.''

Terug naar boven