r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Trichet: zwakke opzet economische unie oorzaak schuldencrisis (2)

donderdag 7 juni 2012, 8:41
gewijzigd

ROTTERDAM (ANP) - De huidige crisis in Europa ligt niet aan de euro, maar aan de zwakke opzet van de economische unie. Dat zei de voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, woensdag tijdens een toespraak op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Trichet wees er in zijn speech op dat de eurozone er economisch niet slechter voorstaat dan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Japan. Er zitten echter zwakheden in de manier waarop de economische unie wordt geleid, waardoor investeerders de risico’s in veel eurolanden groter vinden, stelde hij. Zo toont de interne markt grote gebreken en zijn er geen overtuigende sancties als landen zich niet aan financiële afspraken houden.

Trichet stelt voor het Europees Parlement in de toekomst het recht te geven in te grijpen bij landen die uit de pas lopen en daarmee de euro in gevaar brengen. ,,Het is de welvaart van hun electoraat die gevaar loopt in het uitzonderlijke geval dat een land zich gevaarlijk gedraagt.''

De ex-president van de ECB ging verder in op de buitengewone maatregelen die de ECB de afgelopen 5 jaar heeft genomen om de financiële sector voor groter onheil te behoeden. Daarbij werden Europese banken overeind gehouden met omvangrijke goedkope kredieten en werden zwakke eurolanden gesteund via het opkopen van staatsobligaties. Trichet gaat ervan uit dat die maatregelen tijdelijk blijven. Er bestaat echter een kans dat de risico’s in Europa en de Verenigde Staten zo groot blijven dat ze een permanent karakter krijgen, waarschuwde hij.

Terug naar boven