r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Turkije moet minder mannelijk worden'

dinsdag 22 mei 2012, 12:28

STRAATSBURG (ANP) - Turkije moet van mentaliteit veranderen: van een mannenmaatschappij naar een samenleving die is gebaseerd op gelijkheid van mannen en vrouwen. Dat staat in een rapport van PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt, dat dinsdag door het parlement is aangenomen met 590 tegen 28 stemmen.

Geweld tegen vrouwen is een van de dringendste problemen van Turkije, vindt Bozkurt. Elke dag worden twee tot drie vrouwen gedood door hun partner, familielid of ex. De politie treedt soms niet streng genoeg op tegen dit huiselijk geweld. ,,Bovendien moeten er absoluut meer vluchthuizen komen voor vrouwen'', vindt Bozkurt, zelf van Turkse afkomst.

De PvdA'ster prijst Turkije wel dat in de schoolboeken steeds meer seksistische taal wordt vervangen door geëmancipeerde inhoud. Het valt Bozkurt verder op dat de meerderheid van alle werknemers in Turkije mannen zijn: het werkgelegenheidspercentage bij vrouwen blijft al enkele jaren hangen op 24 procent. De PvdA'ster wil een betere regeling voor parttimewerk en meer subsidies voor kinderopvang.

Ze vindt ook het aantal vrouwelijke parlementsleden laag: 14 procent. Bozkurt wil daarom dat politieke partijen verplicht worden meer vrouwen op de kandidatenlijsten te zetten.

Turkije, met 80 miljoen inwoners, is sinds 2004 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. De onderhandelingen verlopen zeer stroef.

Terug naar boven