r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

OESO: meer actie nodig tegen schuldencrisis

dinsdag 22 mei 2012, 10:01

PARIJS (ANP) - Europa moet grotere stappen zetten om een verdere escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. De gezamenlijke uitgifte van obligaties en nieuwe ingrepen door de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen noodzakelijk zijn om de onrust te beteugelen. Dat concludeerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag in een nieuw rapport over de internationale economie.

Volgens de OESO zijn in de afgelopen maanden belangrijke maatregelen doorgevoerd. De onrust van de afgelopen weken toont echter aan dat er waarschijnlijk meer nodig is om af te rekenen met de crisis, die het voorzichtige herstel van de wereldeconomie blijft bedreigen.

De denktank van de 31 meest ontwikkelde landen hamert daarbij vooral op maatregelen die de economische groei stimuleren. Daarbij moet volgens de OESO worden gedacht aan de uitgifte van obligaties die door alle eurolanden worden ondersteund. In eerste instantie kunnen die dienen om de weerbaarheid van banken te vergroten. Op langere termijn zou dit kunnen leiden tot de invoering van algehele eurobonds, aldus de organisatie.

De ECB kan de onrust op de obligatiemarkten volgens de OESO de kop indrukken door een nieuw begin te maken met het opkopen van obligaties. Om de Europese economie te ondersteunen roept de denktank de centrale bank verder op de rente in de eurozone te verlagen.

Terug naar boven