r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

OESO: economie herstelt langzaam (2)

dinsdag 22 mei 2012, 11:59
gewijzigd
Blauw bord bij Nederlandse grens
Bron: © PDC

PARIJS (ANP) - De Nederlandse economie herstelt in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk langzaam van de huidige krimp. Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag.

Nederland profiteert de komende maanden volgens de OESO van het aantrekken van de internationale handel, die zorgt voor meer investeringen door bedrijven. De uitgaven van consumenten blijven echter onder druk staan door de zwakke ontwikkeling van de koopkracht, de aangekondigde kortingen op pensioenen en de problemen op de huizenmarkt. De werkloosheid blijft voorlopig stijgen, stelt de denktank.

De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt en in 2013 met 0,7 procent groeit. Als de realiteit slechter uitvalt dan moet de regering voorzichtig zijn met bezuinigingen, stelt de organisatie. Hogere uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen moeten de grootste klap dan opvangen.

Ondanks tekenen van verbetering blijft de OESO voorzichtig over de internationale economie, die vooral wordt bedreigd door de aanhoudende problemen in Europa. ,,Tekenen van herstel hebben meer dan eens teleurgesteld'', stelde hoofdeconoom Pier Carlo Padoan. ,,Zolang het vertrouwen niet op een solide basis van het juiste beleid wordt hersteld, blijven de risico's groot. Dat geldt overal, maar vooral in de eurozone.''

1.

Zuidelijke eurolanden

In de zuidelijke eurolanden blijft de situatie zorgelijk. Zo verwacht de OESO dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,7 procent krimpt en volgend jaar nog eens met 0,4 procent achteruitgaat. De Italiaanse regering rekent zelf op een min van 1,2 procent dit jaar.

Italië is volgens de OESO wel goed op weg met het terugdringen van het overheidstekort. Dit helpt de groei echter nauwelijks vooruit. Voor de periode tot en met 2017 voorziet de economische denktank een jaarlijkse groei van gemiddeld 0,5 procent. Dat is het laagste tempo van alle 41 landen die werden onderzocht, waaronder Griekenland.

De Spaanse economie wordt dit jaar naar verwachting 1,6 procent kleiner en verliest volgend jaar 0,8 procent. De werkloosheid loopt daarbij waarschijnlijk op tot meer dan 25 procent van de beroepsbevolking. Spanje heeft volgens de OESO nog altijd een geloofwaardig plan nodig, waarmee het tekort op termijn kan worden teruggedrongen. De centrale overheid moet daarbij controle krijgen over de bestedingen van regionale overheden.

De teloorgang van de Griekse economie houdt volgens de nieuwe prognoses in ieder geval aan tot eind 2013. Na een krimp van 7 procent in 2011 wordt voor dit jaar gerekend op een achteruitgang met ruim 5 procent, gevolgd door een min van 1,3 procent in 2013.

Voor Portugal en Ierland de twee andere eurolanden die gebruikmaken van Europese noodsteun, is het beeld gemengd. De Portugese economie gaat tot en met volgend jaar achteruit. Ierland boekt dit jaar naar verwachting een bescheiden groei. In 2013 kan die toenemen tot meer dan 2 procent.

Terug naar boven