r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regeren steeds lastiger voor Merkel

maandag 14 mei 2012, 18:11

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde gelaten op de zware nederlaag zondag van haar partij in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Maar de waarheid is dat Merkel steeds lastiger kan regeren tot de landelijke parlementsverkiezingen in de herfst volgend jaar.

Merkels CDU en coalitiepartner FDP hebben inmiddels zoveel deelstaatsverkiezingen verloren dat ze de meerderheid kwijt zijn in de Bondsraad, een soort Eerste Kamer. Bovendien mist ze bij Europese besluiten voortaan medestander Nicolas Sarkozy. En zelfs in haar eigen partij groeit de kritiek over haar koers met de partij.

Merkel merkt steeds meer dat ze bijna vleugellam is. De Bondsraad verwierp vrijdag haar plan om de belastingen voor 2013 met 6,1 miljard euro te verlagen. De sociaaldemocratische SPD en de Groenen vinden dat de plannen te veel geld kosten en bovendien niet sociaal zijn. Merkel moet de plannen nu aanpassen naar de zin van SPD of Groenen om een meerderheid te verwerven. De SPD en Groenen willen net zulke stimuleringsmaatregelen als de pasgekozen Franse president François Hollande zijn socialistische kiezers heeft beloofd.

De tijd dat Merkel met hulp van Sarkozy ('Merkozy') kon bepalen dat Griekenland en Italië moesten bezuinigen, is voorbij. Bij EU-beraad volgende week in Brussel zit haar bondgenoot Mark Rutte bovendien slechts als demissionaire premier aan tafel. Merkel zal vaker als enige moeten opkomen voor zuinigheid in de armlastige landen. ,,Ze zal het moeilijk vinden om iedereen te weerstaan'', vermoedt Charles Grant, directeur van het Centre for European Reform in Londen. Een mogelijk compromis is dat de noodlijdende landen meer tijd krijgen om te voldoen aan de beoogde terugbrenging van het tekort van 3 procent.

De 57-jarige Merkel, die opgeleid is als natuurkundige in de DDR, regeert Duitsland nu 7 jaar en is al 12 jaar de baas van haar partij CDU. Binnen haar christendemocratische partij klinkt steeds meer discussie. Moeten de christendemocraten zich meer richten op hun vaste kiezers of juist inzetten op nieuwe doelgroepen? De Beierse zusterpartij CSU weigert van oudsher aan de CDU-leiband te lopen. Tegelijk zet de landelijke coalitiepartner FDP zich steeds meer af tegen de CDU en CSU om nog boven de kiesdrempel uit te komen.

Merkel leerde het politieke vak van Helmut Kohl, die zelfs 16 jaar lang bondskanselier was. De vraag is of zij het ook zo lang volhoudt.

Delen

Terug naar boven