r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Besprekingen Catshuis mislukt, vermoedelijk verkiezingen in september of oktober

zaterdag 21 april 2012, 17:04

De besprekingen in het Catshuis over een pakket aan bezuinigingen van circa € 14 miljard zijn na zeven weken mislukt. De PVV kan zich niet verenigen met dit pakket, omdat zij vreest dat met name AOW'ers daardoor te hard worden getroffen. De PVV acht zich niet langer gebonden aan het gedoogakkoord en daarmee is de parlementaire basis aan het kabinet-Rutte ontvallen.

Naar verwachting zal de Tweede Kamer begin volgende week de ontstane situatie besprekingen. Zowel PVV als de oppositiepartijen vinden dat er verkiezingen moeten komen. Er zal evenwel sowieso een begroting moeten komen, terwijl de Europese Commissie duidelijkheid wil krijgen over de maatregelen die Nederland zal nemen om het begrotingstekort terug te dringen naar 3 procent in 2013. Zonder die maatregelen dreigen sancties van de EU.

Het uitschrijven van verkiezingen vóór de zomer is technisch gezien niet mogelijk. Toen het kabinet-Van Agt II in mei 1982 viel, regeerde tijdens de zomermaanden een minderheidskabinet (Van Agt III) en werden in septemer verkiezingen gehouden. Ook na de val van het kabinet-Lubbers II (mei 1989) waren er verkiezingen in september. Het ligt voor de hand dat het kabinet demissionair aanblijft, de begroting voorbereidt en verkiezingen uitschrijft.

verklaring premier Rutte (zaterdag 21 april)

Delen

Terug naar boven