r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Wereldbank kiest weer voor Amerikaan'

maandag 16 april 2012, 14:48
gewijzigd

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank kiest maandag naar verwachting de Amerikaanse arts Jim Yong-kim als zijn nieuwe president. Ondanks tegenstand uit opkomende economieën blijft de Amerikaanse hegemonie aan de top van de ontwikkelingsbank daarmee intact.

De Wereldbank wijst deze week de opvolger aan van Robert Zoellick, die eerder dit jaar aangaf eind juni op te stappen. De bank verwacht dat de keuze maandag al ,,met consensus'' kan worden gemaakt. De afgelopen dagen bleek dat Yong-kim op ruime steun kan rekenen.

De enige overgebleven concurrent is de Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala. De Colombiaanse econoom José Ocampo trok zich afgelopen weekeinde terug, omdat de benoeming volgens hem een puur politieke keuze is geworden. De Wereldbank is in zijn 65-jarige bestaan altijd geleid door een Amerikaan.

,,Iedereen gaat ervan uit dat de Amerikaan gaat winnen'', zei een Wereldbankeconoom tegen persbureau AFP. ,,Dat gebeurt alleen niet als alle Europese landen weigeren zijn kandidatuur te steunen. Maar dat lijkt onder de huidige omstandigheden niet erg waarschijnlijk.''

Opkomende landen strijden al jaren voor meer invloed bij de Wereldbank en zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het lukte ze echter niet onderling overeenstemming te bereiken over de juiste keuze voor de nieuwe leider van de bank. Zo gaf Rusland dit weekeinde aan Yong-kim te steunen.

,,Iedereen gaat ervan uit dat de Amerikaan gaat winnen'', zei een Wereldbankeconoom tegen persbureau AFP. ,,Dat gebeurt alleen niet als alle Europese landen weigeren zijn kandidatuur te steunen. Maar dat lijkt onder de huidige omstandigheden niet erg waarschijnlijk.'' Opkomende landen strijden al jaren voor meer invloed bij de Wereldbank en zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het lukte ze echter niet onderling overeenstemming te bereiken over de juiste keuze voor de nieuwe leider van de bank. Zo gaf Rusland dit weekeinde aan Yong-kim te steunen.

Terug naar boven