r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leers lag onder vuur vanwege falen in overtuigen andere EU-landen om asielregels aan te scherpen

woensdag 4 april 2012, 18:58

DEN HAAG (ANP) - Bij de onderhandelingen tussen VVD, CDA, en PVV is op geen enkele manier de positie van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) besproken. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Een deel van de oppositie had om opheldering gevraagd na een bericht in de Volkskrant dat PVV-leider Geert Wilders op het vertrek van Leers zou hebben aangedrongen omdat die te slap zou optreden en te weinig resultaat zou boeken bij het terugdringen van de immigratie.

Wilders zelf, vicepremier Maxime Verhagen en de woordvoerder van Rutte lieten woensdagochtend meteen weten dat er niets van het bericht klopte. ,,Canard van het jaar'', aldus Wilders. ,,Er is geen enkele reden om het functioneren van Gerd Leers aan de orde te stellen en dat is bij de besprekingen in het Catshuis ook niet gebeurd'', aldus Verhagen. ,,Niet binnen, buiten, op, om, boven of op het Catshuis.'' Volgens Verhagen kan ,,zoveel onzin'' niet onweersproken blijven. De Volkskrant hield echter voet bij stuk. ,,Het bericht klopt voor 100 procent'', aldus de krant.

Dat Leers ook binnen de coalitie kritisch wordt gevolgd, is al langere tijd bekend. Met zijn recente optreden rond de verblijfsstatus van de jonge Angolese asielzoeker Mauro heeft Leers opnieuw ergernis gewekt, ook bij VVD en PVV. Met gedoogpartner PVV is er al vanaf het aantreden van het kabinet een moeizame verhouding. Zo was er onenigheid over positieve uitlatingen van Leers over migratie. Een ander pijnpunt ligt in Europa. De PVV wil dat er in de EU strengere eisen voor gezinsmigratie komen, maar Leers krijgt dit niet voor elkaar omdat een meerderheid van de Europese landen er niets in ziet.

Volgens ingewijden zijn de perikelen rond Leers woensdag niet van invloed geweest op de onderhandelingen in het Catshuis. Op z'n vroegst eind volgende week zijn er resultaten van de onderhandelingen te verwachten, omdat het Centraal Planbureau de plannen eerst zal doorrekenen. Naar verwachting duurt dat minstens 5 dagen.

De onderhandelaars hebben de bezuinigingen al wel grotendeels op een rij. Het kabinet moet naar verwachting tussen de 12 en 16 miljard euro bezuinigen om het begrotingstekort volgend jaar te hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals de Europese Commissie eist.

Terug naar boven