r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mogelijke koppeling inkomen en grootte gezin

donderdag 8 maart 2012, 18:10

BRUSSEL (ANP) - Migranten die in Nederland wonen en hun gezin willen laten overkomen, zouden een hoger inkomen moeten hebben als zij meer monden te voeden hebben. Dat idee, naar Frans voorbeeld, onderzoekt minister Gerd Leers (Asiel). Hij zei dat donderdag na afloop van de vergadering van ministers van de 27 landen van de Europese Unie in Brussel.

Leers had het over een ,,interessante mogelijkheid''. In Frankrijk bestaat een koppeling tussen de inkomenseis en de grootte van het gezin als een migrant zich van buiten de EU wil vestigen in Frankrijk. Nederland doet zoiets nu niet. ,,Het idee zijn we aan het onderzoeken, maar zo zijn er nog andere ideeën'', aldus de minister.

Nederland wilt dat de Europese regels omtrent gezinshereniging van migranten uit niet-EU-landen worden verscherpt. De Europese Commissie peilt momenteel de meningen onder de EU-lidstaten. Nederland heeft tot nu toe twee medestanders, maar nog niet alle landen hebben gereageerd. Grote landen waar migratie een onderwerp is, zoals Italië en Frankrijk, hebben nog niet gereageerd.

Veel landen hebben volgens Leers koudwatervrees om de regels aan te passen omdat ze bang zijn dat de Europese richtlijn voor gezinshereniging wordt aangepast op een manier die ze niet bevalt, ook omdat het Europees Parlement erover mee mag praten.

Terug naar boven