r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-ministers van Financiën spreken over Japan

dinsdag 12 juli 2011, 10:03

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden zullen tijdens hun overleg in Brussel maandag ook praten over de gevolgen van de ramp in Japan. Het onderwerp staat officieel niet op de agenda, maar volgens de Duitse minister Wolfgang Schäuble zullen de bewindslieden kijken naar de effecten die de gebeurtenissen in Japan hebben op de wereldeconomie en de financiële markten.

Het eigenlijke thema van de bijeenkomst is het 'europact' waarover de regeringsleiders van de eurolanden het vrijdag tijdens een speciale top op hoofdlijnen eens werden. De ministers van Financiën moeten de daar gemaakte afspraken om de Europese eenheidsmunt te steunen, uitwerken.

Het gaat daarbij onder meer over het noodfonds van 750 miljard, bedoeld om eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Dit fonds wordt voor 440 miljard gevuld door garanties van de eurolanden. Om ervoor te zorgen dat dat bedrag ook daadwerkelijk tegen gunstige voorwaarden geleend kan worden, moeten de eurolanden hun garanties verhogen. Het Nederlandse bedrag stijgt naar verwachting van 26 naar 50 miljard.

Het noodfonds heeft een tijdelijk karakter. In 2013 wordt het vervangen door een permanent fonds. Daaraan zullen de eurolanden 500 miljard bijdragen. Het is de bedoeling dat dat niet alleen gebeurt door garanties, maar ook door kapitaalstortingen. Over de technische aspecten hiervan zullen de ministers zich maandag buigen.

Delen

Terug naar boven