r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bolkestein waarschuwt voor bezuinigingen

zaterdag 3 maart 2012, 0:09

HILVERSUM (ANP) - Het kabinet moet oppassen dat de bezuinigingsmaatregelen geen schade toebrengen aan de economie. Dat stelde oud-VVD-leider Frits Bolkestein vrijdag in Pauw & Witteman.

Bolkestein is het eens met CPB-directeur Coen Teulings die eerder waarschuwde dat vergaande bezuinigingen volgens hem Nederland dieper in een recessie kunnen duwen. ,,Ik vind dat het kabinet daar geduchte aandacht aan moet geven. Pas nou op met bezuinigingen want die verdiepen de crisis waar we in zitten'', zei Bolkestein.

De vroegere VVD-leider en oud-eurocommissaris stelt dat het op de nullijn zetten van ambtenaren of een verhoging van de btw schade toebrengen aan de economie. Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking doen dat niet. Daar komt bij dat volgens Bolkestein nooit is aangetoond dat ontwikkelingshulp leidt tot economische groei.

,,Afgezien van ontwikkelingssamenwerking is het niet zo makkelijk iets te vinden dat geen impact heeft op de economie'', zei Bolkestein. Hij pleitte ook voor het sneller verhogen van de AOW-leeftijd. Dat die pas in 2020 met 1 jaar omhoog gaat is volgens hem ,,toch belachelijk''.

Bolkestein vindt dat Nederland zich niet veel gelegen moet laten liggen aan de strengere begrotingsregels in Europa, omdat andere landen dat waarschijnlijk ook niet zullen doen. ,,3 procent? U dacht toch niet dat iemand dat doet in Europa? Frankrijk, Spanje?''

Premier Mark Rutte moet zich niet veel aantrekken van druk uit Brussel en het begrotingspact dat hij vrijdag tekende in Brussel. ,,Er is een groot verschil tussen een handtekening zetten en iets doen. Is er ooit een afspraak in Europees verband gemaakt waar de landen zich aan houden? Het heeft toen niet gewerkt, waarom moet ik geloven dat het nu wel werkt?''

Nederland was een van de luidste pleitbezorgers van strengere begrotingsregels in Europa.

Terug naar boven