r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Projectontwikkelaars hekelen DNB

vrijdag 3 februari 2012, 11:22
vlag Nederland wapperend

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Jan Sijbrand van de Nederlandsche Bank (DNB) zaait onnodig paniek met zijn uitlatingen dat de vastgoedsector de derde financiële crisis wordt na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis. Dat zegt directeur Jan Fokkema van de branchevereniging van projectontwikkelaars Neprom.

,,Hij brengt ten onrechte de gehele commerciële vastgoedmarkt in diskrediet. DNB had beter ten tijde van de hoog conjunctuur toen de 'wall of money' de vastgoedsector overspoelde, kunnen waarschuwen en toen maatregelen kunnen nemen.''

Fokkema wil de problemen niet bagatelliseren. De leegstand op de kantorenmarkt is groot: 900 van de 15.000 kantoren in Nederland staan geheel leeg en zijn in feite nagenoeg waardeloos. Ze staan tegen een veel te hoge waarde in de boeken en moeten verder worden afgewaardeerd, stelt hij vast.

Volgens de directeur zit de pijn niet zozeer bij institutionele beleggers, pensioenfondsen en verzekeraars, maar vooral bij fondsen met particuliere beleggers die veel leegstaande kantoren in hun portefeuille hebben.

Terug naar boven