r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Afgewaardeerd EFSF heeft meer geld nodig

maandag 16 januari 2012, 21:27

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese noodfonds EFSF is de hoogste AAA-kredietwaardering van een van de grote kredietbeoordelaars kwijtgeraakt. Dat kan betekenen dat het fonds meer geld nodig heeft om aan zijn (toekomstige) verplichtingen te voldoen. Kredietbeoordelaar S&P verlaagde maandag de beoordeling van het EFSF naar AA+ van AAA.

De maatregel volgt op de eerdere verlaging door S&P van de kredietwaardigheid van Frankrijk en Oostenrijk, twee landen die aan het fonds bijdragen. S&P benadrukte dat de waardering van het EFSF weer kan worden verhoogd als het fonds meer financiële garanties krijgt. Maar de waardering kan ook verder omlaag worden geschroefd.

Volgens president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zal het fonds nu meer geld nodig hebben. ,,Als je dezelfde leencapaciteit wil houden tegen dezelfde prijs, zullen de contributies van AAA-landen omhoog moeten'' zei Draghi maandag in het Europees parlement. Hij sprak als hoofd van de European Systemic Risk Board (ESRB). De afwaardering van het noodfonds vond plaats tijdens zijn toespraak.

Draghi's woorden over het EFSF komen de grote eurolanden niet erg gelegen. Binnen de eurozone wordt al gesproken over het verhogen van de garanties van het EFSF. Maar Duitsland is daar fel tegen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble herhaalde maandag nog eens dat de Duitse garantie van 211 miljard euro volstaat. Schaüble sprak overigens nog voor de verlaging van de kredietwaardering van het EFSF.

Na de verlaging haastte het EFSF zelf te melden dat het fonds ook nu nog aan zijn verplichtingen kan voldoen. Andere kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, hebben de waardering van zowel Frankrijk en Oostenrijk als van het noodfonds overigens ongemoeid gelaten.

Draghi liet zich in het parlement zeer kritisch uit over de kredietbeoordelaars. ,,Wij moeten leren het zonder hen te doen, of met hen maar dan op een veel beperktere wijze.''

Alsof de markt maandag al op zijn opmerkingen had geanticipeerd, leek Frankrijk weinig gevolgen van de afwaardering door S&P te ondervinden. De Franse staat zette makkelijk kortlopende leningen voor in totaal 8,6 miljard euro in de markt voor een rente die iets lager lag dan bij voorgaande vergelijkbare veilingen.

Toch noemde Draghi de situatie in de eurozone maandag nog ,,zeer ernstig''. De situatie is volgens hem de afgelopen tijd ook verslechterd. Maandag werd bekend dat de ECB de aankopen van staatsobligaties afgelopen week flink heeft opgevoerd.

Delen

Terug naar boven