r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koningin bereikt recordaantal staatsbezoeken

vrijdag 6 januari 2012, 12:30

ABU DHABI (ANP) - Koningin Beatrix bereikt zondag een nieuwe mijlpaal. In Abu Dhabi begint ze aan het 50ste staatsbezoek uit haar 32-jarige regeringsperiode. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima is de vorstin te gast bij sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi. Het record wordt volgende week meteen scherper gesteld met een staatsbezoek aan Oman. Koningin Juliana kwam tijdens haar regeringstijd tot 28 staatsbezoeken.

Dat koningin Beatrix in een gelijke periode meer landen heeft bezocht dan haar moeder heeft onder andere te maken met het verdwijnen van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van Joegoslavië en de Sovjet-Unie. Daardoor kwamen er in Europa nieuwe te bezoeken landen bij, die ook nog eens lid waren van de EU en de Navo. Ook heeft Beatrix een aantal landen twee keer bezocht, om de goede relaties daarmee extra te onderstrepen en gebruikelijk wanneer er een nieuwe vorst is aangetreden.

Binnen de Europese Unie zijn er nu nog drie landen die Beatrix niet heeft bezocht: Cyprus, Malta en Slovenië. Een tweede staatsbezoek aan Luxemburg, waar groothertog Henri in 2000 zijn vader Jean opvolgde, is in voorbereiding en staat gepland voor maart. Luxemburg was in maart 1981 ook het eerste land dat koningin Beatrix na haar aantreden bezocht. Oostenrijk en Tsjechië kregen geen staatsbezoek maar een zogenoemd officieel bezoek, een visite met op papier iets minder franje.

Koningin Beatrix bezocht ook meer landen buiten Europa dan haar moeder Juliana, maar die ging wel naar Iran en Ethiopië, beide destijds nog een keizerrijk, en naar Afrikaanse landen als Senegal en Liberia. Suriname is als voormalig Nederlands gebied de opvallendste afwezige op de lijst van door Beatrix bezochte landen. De politieke situatie heeft een staatsbezoek tot op de dag van vandaag in de weg gestaan, ondanks herhaalde uitnodigingen vanuit Paramaribo.

Delen

Terug naar boven