r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kok: bevoegdheden overdragen aan Brussel

maandag 2 januari 2012, 8:28
gewijzigd

HILVERSUM (ANP) - Het is onvermijdelijk dat EU-lidstaten bevoegdheden overdragen aan Brussel om te voorkomen dat ze zich te veel in de schulden steken. Dat zei oud-premier Wim Kok maandag voor de NOS Radio. Bij de invoering van de euro is te weinig gedaan om naleving van de begrotingsregels door landen af te dwingen.

De betrokken landen hielden eraan vast zelf verantwoordelijk te blijven, maar al snel bleek dat juist grote landen als Frankrijk en Duitsland een loopje namen met de regels voor begrotingstekorten. Kok noemde het daarom belangrijk dat niet regeringen, maar de Europese Commissie de naleving van de spelregels beoordeelt.

Begin december maakten de eurolanden afspraken om landen zich beter te laten gedragen als het om hun uitgaven gaat. Bij een te groot tekort op de begroting volgen er bijna automatisch sancties. Premier Mark Rutte vindt dat er geen bevoegdheden aan Europa overgedragen moeten worden.

Maar Kok noemt ,,een zekere overdracht" onvermijdelijk. Volgens hem is een weg terug, met minder EU-invloed, niet begaanbaar. Toen in mei 2010 de problemen in Griekenland de kop opstaken, was juist een van de problemen dat niet duidelijk was wie precies waarvoor verantwoordelijk was. Regeringen hebben toen te laat en onvoldoende gereageerd.

De besluiteloosheid had ook te maken met ingewikkelde Europese procedures en ,,angst om het beestje bij de naam te noemen", vindt Kok.

Delen

Terug naar boven