r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zalm: schuldencrisis is op te lossen

zaterdag 24 december 2011, 10:26
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - De huidige schuldencrisis in de eurozone is wel degelijk op te lossen. Deze verwachting spreekt topman Gerrit Zalm van de staatsbank ABN Amro uit in een interview met De Telegraaf van zaterdag.

Volgens Zalm gaan we een moeilijk jaar tegemoet, maar als alle landen zich houden aan de afgesproken bezuinigingen van de laatste eurotop en als de regeringsleiders bereid zijn om landen te helpen die niet op de kapitaalmarkt terecht kunnen, is de schuldencrisis oplosbaar.

,,Dat is wel een voorwaarde voor het aantrekken van de groei in de tweede helft van volgend jaar. De regeringsleiders moeten afdoende maatregelen nemen om de paniek op de financiële markten te laten wegebben. Nu is het nog zeer onrustig'', aldus Zalm.

De oud-minister van Financiën verwacht de komende maanden nog wel wat vervolgstappen op het resultaat van de jongste eurotop. De 500 miljard euro die volgend jaar in het Europees noodfonds (ESM) stromen en de 200 miljard euro van het IMF zijn volgens Zalm voldoende om Spanje en Italië overeind te houden. ,,Maar dan moeten die landen natuurlijk nog wel de noodzakelijke hervormingen doorvoeren. In dat geval kan de eurozone ook volgend jaar als geheel blijven drijven.''

Zalm: ,,Cruciaal is dat de regeringsleiders in maart bekijken of de financieringsbehoefte van het ESM voldoende is of dat het toch meer moet worden. En ja, zelfs Griekenland zal lid blijven, al is een faillissement voor de Helenen binnen de eurozone wel denkbaar. Maar met de drachme hebben ze geen enkele overlevingskans.''

Terug naar boven