r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eddy van Hijum: Ik ga in Nieuwspoort in debat over het onderwerp: Zeker weten of politiek opportunisme?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 december 2011 18:00
plaats Den Haag
locatie Nieuwspoort Toon locatie
aanwezigen M. (Jet) Bussemaker, Tj.H.J. (Tjibbe) Joustra, Y.J. (Eddy) van Hijum, J. (Jouke) de Vries, C.N. (Coen) Teulings e.a.
organisatie Christen-Democratisch Appèl (CDA)

Debat in Nieuwspoort op dinsdag 6 december 2011 van 18.30-20.30 uur over:

Zeker weten of politiek opportunisme?

Feiten van vandaag zijn geen scenario’s voor de toekomst

Het zijn deze dilemma’s waar Zeker weten? omgaan met verrassingen, falen en onwetendheid over gaat.

De auteur, Herman van Gunsteren, Nieuwspoort rapporteur van 2009 legt de vinger op de informatie van informatie- en onderzoeksdiensten die maar één ding kunnen doen: de werkelijkheid van vandaag in beeld brengen. Van deze diensten wordt vooral in tijden van onzekerheid meer zekerheid geëist dan ze kunnen geven en politici maken op basis van deze ‘zekerheden’ veelal keuzen op basis van politieke opportuniteit en niet op basis van het geheel aan feiten en analyses.

De vraag aan politici en onderzoekers is: hoe kun je omgaan met kennis van het heden in relatie tot de toekomst? Welke opties, scenario’s en leermomenten dragen bij tot een meer betrouwbaar beeld van de toekomst (-en)?

Journalisten noemen zich de waakhonden van de democratie maar als ze de politieke opportuniteit omarmen, hoe kunnen ze de werkelijkheid in relatie tot de toekomst blootleggen? De vraag aan de journalistiek is: is de journalistiek voldoende geëquipeerd om dit soort vaak onwenselijke bewegingen in beeld te brengen?

Met Coen Teulings (CPB), Tjibbe Joustra (onderzoeksraad voor veiligheid), Jet Bussemaker(als voormalig lid TK en staatssecretaris VWS, Eddy van Hijum (lid TK).

Het debat wordt geleid door Jouke de Vries.


Inhoud

1.

Christen-Democratisch Appèl (CDA)

Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. In juli 2021 werd minister Hugo de Jonge gekozen tot lijsttrekker en daarmee is hij tevens politiek leider. Rutger Ploum is momenteel de partijvoorzitter. De partij werd opgericht in oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).

De partij behaalde in de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 19 zetels, een winst van zes zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. Lijsttrekker was in 2012 en 2017 Sybrand van Haersma Buma. politiek leiderDe partij heeft 9 zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...

Terug naar boven